wykaż czy równanie jest liczba naturalna
stefa: witam mógłby mi to ktoś rozwiazać?
Wykaż, że liczba ( √3 − 2√2)2 + 4√6 jest liczba naturalna
7 paź 18:52
Kamix: (√3−2√2)2=3−4√6+4+4√6= 7, a 7 to liczba naturalna ; )
7 paź 18:55
stefa: wielkie dzięki

jeszcze mam problem z jednym zadaniem, znaczy sie kombinuje jak go zrobic juz dłuższy czas..
ale nie wychodzi mi nic konkretnego
Sznurek o długości 2,8m przecieto na 3 części w stosunku 2:5:7. oblicz długość kazdej czesci..
7 paź 18:59
PW: Jeżeli części pozostają w stosunku 2:5, to jedna ma długość 2a, zaś druga 5a:
7 paź 19:08
stefa: ale dalej nie wiem jak to złapac.. jest jeszcze trzecia część..
7 paź 19:13
Aga1.: X− wspólna miara
Wtedy
2x−długość pierwszej części
5x− długość drugiej
7x− długość trzeciej części
2x+5x+7x=2,8
Oblicz x a potem kolejno
2x,5x i 7x.
7 paź 19:16
ICSP: (2√2)2 = 8 a nie 4
7 paź 19:17
xxx: ICSP , to jak ma to być?
7 paź 19:20
ICSP: popraw sobie

To do pierwszego
7 paź 19:22