nierówności
pomooocy!: Pomoże ktoś z nierównością?
x2 * (x+5) >0
ma wyjść że x należy do (−5, 0) i (0,+∞), ale nie wiem dlaczego, siedze nad tym już 3 godziny
i nie mogę rozkminić dlaczego tak, czy może mi ktoś wytłumaczyć?
7 paź 18:52
Aneta:

msc.zerowe to x=0 i x=−5
x∊[−5,0]v[0,
∞)
7 paź 19:01
Aga1.:

Obliczasz pierwiastki i ich krotności
x=0 −−−pierwiastek dwukrotny
x=5 jednokrotny
Rysujesz wykres od prawej strony od góry
Odp. x∊(−5,0)U(0,
∞)
7 paź 19:12
Aga1.: Poprawiam.(x+5)=0
x=−5.
7 paź 19:13