Dane jest równanie z niewiadomą x. Przedyskutuj liczbę rozwiązań równania ze wzg
Nutez: Dane jest równanie z niewiadomą x.
Przedyskutuj liczbę rozwiązań równania ze względu na wartość parametru. Wtedy, gdy istnieje
jedno rozwiązanie − wyznacz je.
k(k−1)x = k
dziękuje
7 paź 18:48
ICSP: Równanie :
Ax = B ma :
1 rozwiązanie gdy A ≠ 0
2. 0 rozwiązań gdy A = 0 oraz B ≠ 0
3. ma nieskończenie wiele rozwiązań gdy A = 0 i B = 0
7 paź 18:52
Nutez: proszę o rozwiązanie.
7 paź 18:53
Nutez: Nie było mnie na lekcji i niestety nie jestem w tym obeznany. Wykonałem 2 z 5 przykladow.
7 paź 18:54
ICSP: Przecież masz schemat który zadziała w każdym przypadku

Wystarczy tylko odpowiednio podstawić.
7 paź 18:54
Nutez: więc:
k − 1 ≠ 0
k≠ 1
R − {1}
i co dalej?
(k2−1) x = k | (k2−1)
7 paź 18:56
Nutez: ?
7 paź 19:00
ICSP: Równanie :
k(k−1)x = k
Najpierw znajduje pierwiastki tego co stoi przy x
k(k−1) = 0 ⇒k = 0 v k = 1
Sprawdzam co się dzieje dla tych pierwiastków :
Dla k = 0
0 * (−1) * x = 0
0 = 0 − tożsamosć, każda liczba rzeczywista spełnia tą równość
Dla k = 1
1 * 0 * x = 1
0 = 1 − sprzeczność , nie istnieje liczba rzeczywista spełniająca tą nierównosc
Dla k ≠ 1 ∧ k ≠ 0
| | 1 | |
k(k−1)x = k ⇒ x = |
| − jedno rozwiązanie |
| | k−1 | |
Podsumowując
k = 0 − nieskończenie wiele rozwiązań
k = 1 − równanie sprzeczne
k ∊R \{0 ;1} − jedno rozwiązanie
7 paź 19:01
Nutez: Najpierw znajduje pierwiastki tego co stoi przy x ?
Nie rozumiem
7 paź 19:04
ICSP: Jeżeli chcesz wyznaczyć x to dzielisz przez to co stoi przy x. Z racji tego że nie można
dzielić przez 0 trzeba najpierw ustalić co się dzieje gdy przy x będzie stało 0, czyli znaleźć
takie k aby A = 0. Jak już znajdziesz odpowiedni k (zazwyczaj jest ich kilka) rozpatrujesz dla
każdego równanie oddzielnie. Czyli po prostu wstawiasz po kolei i patrzysz co dostajesz. Jak
już wstawisz wszystkie dzielisz równanie przez to co stoi przy x (bo już na pewno nie jest 0)
i dostajesz swoje rozwiązanie
7 paź 19:11
Konrad: W polecenie jeszcze jest " Wtedy gdy istnieje jedno rozwiązanie − wyznacza je" jak to zrobić?
11 lis 12:41
ICSP: | | 1 | |
x = |
| − to jest wyznaczenie tego rozwiązania |
| | k−1 | |
11 lis 12:42
Konrad: a mógłbyś dokładniej rozpisać jak to zrobic?
11 lis 12:45
Konrad: W sensie jak wyznaczyć to rozwiązanie
11 lis 12:47
ICSP: Przecież jest już napisane wyżej
11 lis 12:48