TG
RCG21: cos2x+sin2x+1=0 prosze o pomoc w rozwiązaniu tego rónania trygonometrycznego
7 paź 18:44
RCG21: ? pomoże ktoś
7 paź 18:49
Kamix: Odczytaj sobie z tablic co to jest cos2x, później co to jest sin2x i powinieneś już później
zrobić ; )
7 paź 18:50
ICSP: rozpisz wzory cos2x oraz sin2x. Potem 1 zapisz jako sin2x + cos2x.
7 paź 18:51
Bogdan:
| | sin45 | |
cos2x + tg45 sin2x = −1 ⇒ cos2x + |
| sin2x = −1 /*cos45 |
| | cos45 | |
cos2x cos45 + sin2x sin45 = −cos45 ⇒ cos(2x − 45) = cos135 itd.
7 paź 18:51
sdf: cos
2x+1−sin
2x+2sinxcosx=0
2cos
2x+2sinxcosx=0 /:2cosx
cosx+sinx=0
−cosx=
√1−cos2x|
2
cos
2x=1−cos
2x
7 paź 18:57
RCG21: cos2x+sin2x+1=0
cos2x−sin2x+2sinxcosx+sin2x+cos2x=0
2cos2x+2sinxcosx=0
2cosx(cosx+sinx)=0
cosx=0 cosx=−sinx
dobrze?
7 paź 19:00
ICSP: Dobrze
7 paź 19:01
RCG21: z tego drugiego warunku wyjdzie ze −ctgx=1
7 paź 19:03
ICSP: Przy odpowiednim założeniu oczywiście
7 paź 19:12