Spośród liczb (1,2,3,4,......,10) losujemy kolejno 3 ze zwracaniem za każdym raz
Ewelina: Spośród liczb (1,2,3,4,......,10) losujemy kolejno 3 ze zwracaniem za każdym razem tworząc w
ten sposób ciąg trójwyrazowy.Wyznacz prawdopodobieństwo tego że otrzymany w ten sposób ciąg
będzie monotoniczny.
Mam kłopot z tym zadaniem
wiem że Ω=103
z góry dziękuję za pomoc
7 paź 18:29
Mila:
Ciąg monotoniczny to znaczy rosnący lub malejący
|Ω|=10
3 liczba wszystkich ciągów 3−wyrazowych ze zbioru 10−elementowego
| | | |
|Ar|= | liczba wszystkich ciągów rosnących 3−wyrazowych ze zbioru 10−elementowego |
| | |
Tyle samo jest ciągów malejących
| | | |
|A|=2* | liczba ciągów malejący i rosnących łącznie |
| | |
7 paź 18:44
Ewelina: a co z ciągiem stałym, niemalejącym i nierosnącym? tak by było gdyby kule losowano bez
zwracania.
Właśnie nie mam pojecja jako dodac te 3 przypadki
7 paź 21:21