-x^3 - 3x^2 +4x =0
Jeager: Witam,
czy moglby mi ktos pomoc rozwiązać to równanie?
Już trzeci raz próbuję ale nie chce mi wyjśc to co w odpowiedziach ;____;
−x3 − 3x2 +4x =0
Odp. x1= −4
x2 = 0
x3 = 1
7 paź 18:28
ICSP: −x3 − 3x2 + 4x = 0
x3 + 3x2 − 4x = 0
x(x2 + 3x − 4) = 0
x = 0 v x2 + 3x − 4 = 0
w drugim licz deltę.
7 paź 18:29
Jeager: Dzięki

A jeszcze pytanie, czemu w drugiej linijce zostaly zmienione znaki?
7 paź 18:35
ICSP: pomnożyłem równanie przez −1 aby pozbyć się chytrego minusa przy najwyższej potędze
7 paź 18:40