parametr m ;>
Blue: Wyznacz te wartości parametru m , dla których równanie x
2 +mx + 9 = 0 ma dwa rozwiązania
mniejsze od −1.Ja robię tak Δ>0 i x1+x2<−1 i wychodzi mi m∊(6, ∞). Co robię źle

7 paź 18:16
Piotr 10: 10 a≠0
20 Δ>0
30 xw <−1
40 f(−1)>0
7 paź 19:00
PW: x1<1 i x2<1 − wniosek:
(1) x1+x2<−2.
To nie wystarczy, suma 2 liczb może być ujemna, gdy jedna z nich jest ujemna,a druga
nieujemna..
Aby uniemożliwić taka sytuację, należy wywnioskować jeszcze, że
(2) x1•x2>1.
Dowód tej nierówności może przebiegać tak:
x1<−1 ⇔ x1•x2>−1•x2 (zmiana nierówności na przeciwną wynika z mnożenia przez liczbę
ujemną). Skoro x1•x2>−x2, a x2<−1, czyli x2>1, nierówność (2) jest udowodniona.
Nierówności (1) i (2) pozwalają wykorzystać wzory Viéte'a.
7 paź 19:27
PW: W pierwszym wierszu zjadłem minusy: powinno być x1<−1 i x2<−1, wniosek (1) już jest dobrze.
7 paź 19:29
Blue: ale dlaczego wynik wyjdzie m∊(6,10)


Nie rozumiem, robię tak , jak napisałeś PW i ni
wychodzi mi:CC
7 paź 20:59
PW: Δ=m
2−4•1•9=m
2−36>0 ⇔m∊(−
∞,6)∪(6,
∞) − warunek konieczny istnienia dwóch rozwiązań.
Warunek (1) sformułowałem za słabo, może być np, x
1=−10 i x
2=−0,1 − suma jest mniejsza od 2,
ale to nie znaczy, że obydwa rozwiązania są mniejsze od −1. Chyba skuteczniej będzie
| | −m−√m2−36 | | −m+√m2−36 | |
najzwyczajniej wyliczyć x1= |
| <−1 i x2= |
| <−1 |
| | 2 | | 2 | |
−m−
√m2−36<−2 i −m+
√m2−36<−2
−
√m2−36<m−2 i
√m2−36<m−2
Pierwsza nierówność jest spełniona dla wszystkich m z dziedziny, drugą można podnieść stronami
do kwadratu, bo obie strony dodatnie
m
2−36<m
2−4m+4, m∊(−
∞,6)∪(6,
∞)
4m<40,
m<10, m∊(−
∞,6)∪(6,
∞)
odp. m∊(6,10)
Przepraszam za zamieszanie, o 19:27 byłem rozproszony, bo właśnie przyszedł gość w odwiedziny,
i dopiero teraz jestem wolny. Uprasza się o litość dla pianisty.
7 paź 22:20
PW: Oczywiście podnieść stronami można tylko dla m∊(6,∞), dla m∊(−∞,−6) nierówność jest fałszywa.
Po tej uwadze powinno być więc
m2−36<m2−4m+4, m∊(6,∞)
4m<40,
m<10, m∊(6,∞).
Dzisiaj nie powinienem doradzać, coś mi trudno się skupić. Teraz jest na pewno (?) dobrze.
7 paź 22:24
Blue: A można zrobić tak, że Δ>0, p<−1 i f(−1)>0

W tym przypadku wychodzi mi dobrze
9 paź 18:10
pigor: ..., nie tylko można, ale ...

wskazałbym, że najlepiej to właśnie tak
9 paź 18:17