rozwiaz
marysia: x2=−1
x=?
7 paź 18:13
ICSP: liceum czy studia ?
7 paź 18:13
Krzysiek: 'x' należy do liczb rzeczywistych?
jeżeli tak, to równanie nie ma rozwiązań.
7 paź 18:14
marysia : studia
7 paź 18:16
marysia : data ta odp?
7 paź 18:17
ICSP: Czyli zakładam ze jest to równanie z liczb zespolonych
teraz :
x2 = −1
x2 + 1 = 0
x2 − i2 = 0
(x−i)(x+i) = 0
x = i v x = − i
Jeżeli nie było jeszcze liczb zespolonych to równanie będzie równaniem sprzecznym.
7 paź 18:18
marysia : co Ty wogle piszesz, pytam ile jest x jak x2=−1 a nie jakies i mi piszesz nie bylo tego jeszce
7 paź 18:20
ICSP: no to w takim razie równanie sprzeczne.
7 paź 18:20