wyznacz zbior punktow
celina: wyznacz zbiór punktów o wspólrzednych spełniajacych dana nierownośc
2x+y ≥6
czy to ma być tak

2x+y=6
y=
2x+6 czy robie dobrze

?
7 paź 17:29
Paarn: żle robisz.
Należy wyznaczyć y tj. y≥6−2x
Teraz wyznaczyć dwa pkt np. (0,6) i (2,2) dla prostej y=6−2x. Rysujesz teraz prostą y=6−2x na
podstawie wyznaczonych wyżej punktow. Znak ≥ mówi o tym, że chodzi o część płaszczyzny układu
współrzędnych leżącą nad prostą oraz z uwagi na ewentualną równość również na samej prostej.
7 paź 17:35
Aneta: y≥6−2x
narysuj funkcję i zaznacz pole pod funkcją
7 paź 17:35
Aneta: odp (−∞,3>
7 paź 17:37
celina: dziękuje
7 paź 17:41
Paarn: Aneta ale glupoty napisalas. Rozwiazaniem jest czesc plaszczyzny a nie przedzial. To przeciez
jest funkcja dwoch zmiennych a nie jednej...
7 paź 17:43
Aga1.:
7 paź 17:45
Paarn:

Tak mniej wiecej wyglada zbior rozwiazan − to zakreeskowane pole plus sama prosta. Prosta
przecina os x w pkt (3,0) a os y w pkt (0,6)
7 paź 17:47
celina: czyli tak wyglada prawdziwe rozwiązanie

?
7 paź 17:54
Paarn: Tak − Agi wykres lepszy bo prosta jest nieprzerywana
7 paź 17:56
celina: dzieki
7 paź 17:57