matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
saraaa:
jak obliczyc k? a) k
3
−7k
2
+14k−8=0 b) k
3
−35k
2
+275k−625=0
7 paź 17:20
Aneta:
k(1)=1−7+14−8=0 (k
3
−7k
2
+14k):(k−1)=(k
2
−6k+8)(k−1) (k−4)(k−2)(k−1)
7 paź 17:23
Aneta:
k(5)=0 (k−5)(5k
2
−30k+125)=5(k−5)(k
2
−6k+25)
7 paź 17:25