parametry w rownaniu logarytmicznym
Kuba: | | 1 | |
wyznacz wszystkie wartosicv parametru m lda ktorych rownianie x2 + 2x + |
| log2(m+1) = 0 |
| | 4 | |
ma dwa rozne rozwiazania, których suma odwrotnosci jest rowna −8. ktoś mógłby podac załozenia?
| | c | | 1 | | 1 | |
delta wieksza od zera, |
| <0 i |
| + |
| = −8 czy to wszystko? i jak to robic? |
| | a | | x1 | | x2 | |
liczyc delte po x?
7 paź 17:19
Aneta: m+1>0
m+1≠1
jak ma dwa różne rozwiązania tzn. Δ>0.
7 paź 17:29
Piotr 10: A dlaczego m+1≠1? liczba logarytmowana jest większa od zera tylko
7 paź 17:32
Aneta: bez m+1≠1
| | −b | | 1 | | 1 | | a | |
można skorzystać z wzorów Viete'a x1+x2= |
| ⇒ |
| + |
| = |
| |
| | a | | x1 | | x2 | | −b | |
7 paź 17:33
Piotr 10: Chyba coś nie tak...
7 paź 17:39
Kuba: a jak to rozwiazac,znacyz jak policzyc z tego delte?
7 paź 17:39
Kuba: do to jest 4−log
2(m+1)

taka delta czy jak
7 paź 17:41
Aga1.: 1)
m+1>0
2)
Δ>0
| 1 | | 1 | | x1+x2 | | −b | |
| + |
| = |
| = |
| =−8 |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | | c | |
3)
7 paź 17:43
Kuba: a jak przeliczyc z tego delte?
7 paź 17:44
Mila:
1) m+1>0 i log
2(m+1)≠0
| | 1 | |
2) Δ>0⇔Δ=4−4* |
| log2(m+1) ⇔4−log2(m+1)>0 |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | x1+x2 | |
3) |
| + |
| =−8⇔ |
| =−8 |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | |
7 paź 17:47
Kuba: no i dziękuje
7 paź 17:48
Kuba: a jakie sa pierwiastki tego rownania?
7 paź 17:52
Kuba: to jest tak ze jeden to −2 +√4−log2(m+1)
7 paź 17:54
Mila:
1) rozwiąż warunki (1 i 2)
2) Skorzystaj z wzorów Viete'a
| | c | |
x1*x2= |
| i podstaw do (3) |
| | a | |
Popatrz co Ci napisała
Aga
7 paź 17:57
Kuba: a okey juz rozumiem, dziekuje
7 paź 18:00
Kuba: dziękuje wyszło ze m=1
7 paź 18:04
Kuba: a jezeli jest rwonaniae x2log3m+2x−1<0 w ma spelniac je kazda liczba rzeczywista to jakie
zalozenie?
7 paź 18:08
Mila:

1)Δ<0
2) a=log
3(m)<0 i m>0
Masz 2 przykłady.
7 paź 18:36
Kuba: ostatnia prosba czy z tego działania wyjdzie 4−5
3√2
4
3√2 − 10
3√2 +
3√2 + 4
7 paź 18:49
Mila:
Podstawienie (jeśli nie widzisz, 43√2 i 3√2 mozesz dodać)
3√2=a
4a−10a+a+4=−5a+4=4−53√2
7 paź 18:54
Kuba: a czyli mozna dodac o tych samych podstwach, nie no dobrze bo tego zapomnnialem, dziękuje
wielkie
7 paź 18:58