równania
magik: Rozwiąż równanie:
x2−4√x2−4x=4(x−1)
pod pierwiastek obliczylem nierówność kwadratową i x ∊ (−∞,0] ∪ [4,+∞)
(taka mała podpowiedź na zachęte bo trudny przykład)
pozdrawiam.
7 paź 17:05
pigor: ..., np. tak :
x2−√x2−4x= 4(x−1) ⇔ x
2−4x−
√x2−4x= −4 i x
2−4x ≥0 ⇔
⇔ (
√x2−4x)
2−2
√4x2−4x*2+4= 0 i x(x−4) ≥0 ⇔
⇔ (
√x2−4x−2)
2= 0 i (x≤ 0 lub x ≥4) ⇔
⇔
√x2−4x−2= 0 i
x∊(−∞;0]U[4;+∞) (*) ⇒
⇔
√x2−4x= 2 /
2 stronami ⇔ x
2−4x= 4 /+4 ⇔ x
2−4x+4= 8 ⇔
⇔ (x−2)
2= 4*2 ⇔ |x−2|= 2
√2 ⇔ x−2= ±2
√2 ⇔
⇔
x=2−2√2 lub
x=2+2√2 , a stąd i z (*)
x∊{ 2(1−√2), 2(1+√2) } .
7 paź 17:23
magik: pigor mistrz

dziękóweczka
7 paź 17:26
pigor: ... nie przesadzasz

; w 3 minuty i już kapejszen
7 paź 17:27
magik: podziekowałem za szybko bo mialem cos do roboty, teraz analizujac dokladnie nie wiem czemu
x2−4√x2−4x
zamieniles na x2−√x2−4x
i skad (√x2−4x)2−2√4x2−4x*2+4= 0
7 paź 18:36