Punkty A(-1,5) oraz B(3,3) są symetryczne względem prostej k. Wyznacz równanie p
GOGA: Punkty A(−1,5) oraz B(3,3) są symetryczne względem prostej k.
Wyznacz równanie prostej k.
Proszę o obliczenia

!
7 paź 17:00
Piotr 10: Hmm, możesz zrobić to tak,
napisz równanie przechodzące przez dwa punkty A i B
Szukana prosta k jest prostopadła do prostej AB
Wyznacz też środek AB
Lub też wektorowo
A*(x−xo)+B*(y−y0)=0
Wylicz wektor AB→
I środek AB
7 paź 17:03
Mila:
Prosta k jest symetralną odcina AB.
Symetralna odcinka to zbiór wszystkich punktów jednakowo odległych od końców odcinka.
P(x,y) − punkt należacy do symetralnej AB.
√(x+1)2+(y−5)2=√(x−3)2+(y−3)2 /2
x2+2x+1+y2−10y+25=x2−6x+9+y2−6y+9
dokończ.
7 paź 17:54
GOGA: ,aa nie rozumiem nie mogę wyznaczyc prostej AB bo nie wiem w jakim punkcie przecina os OY, a
drugiego rozwiązania Mili to wogóle nie łapie
7 paź 21:21
Aga1.:

Szukana prosta k jest prostopadła do prostej AB i przechodzi przez środek odcinka AB.
1) Wyznacz S środek odcinka AB.
S(1,4)
2) Wyznacz a
1 współczynnik kierunkowy prostej AB( nie musisz liczyć b)
a
1=
3) Korzystając z warunku prostopadłości prostych napisz równanie prostej k.
8 paź 08:52
Gustlik: Zrób jak proponuje Ci Aga1, a współczynnik kierunkowy możesz obliczyć z wektorów.
AB→=[xB−xA, yB−yA], podziel potem współrzedną "y" wektora AB przez współrzedną "x" i masz
współczynnik kierunkowy.
8 paź 12:49