pisanie wzorów funkcji liniowej
trolll: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jet nachylony do osi OX pod kątem α i przechodzi
przez punkt A, jeśli:
a) cosα=8/17 A(16,12)
b) cosα=−60/61 A(12,−6)
Proszę o wytłumaczenie dlaczego w odpowiedziach przy tych cosinusach jest jedno rozwiązanie a
np. przy sinα=12/13 i A(−1,−4) jest jedno rozwiązanie
7 paź 16:44
Bizon:
... popatrz dokładnie na wykres f(x)=sinx w dwóch pierwszych ćwiartkach a potem
na f(x)=sinx
7 paź 16:51
Bizon:
...oczywiście potem na wykres f(x)=cosx .... w dwóch pierwszych ćwiartkach
7 paź 16:52
trolll: 
7 paź 16:59
Bizon:
kąt nachylenia prostej do osi Ox to kąt między dodatnim kierunkiem osi a prostą
... zatem zawierać się może w zakresie

?
7 paź 17:06
trolll: 0− 180
7 paź 17:13
Bizon:
jeśli sinx=12/13 to w tym przedziale czyli 0<x<180 ile masz wartości x

?
7 paź 17:21
trolll: tylko jedną :
7 paź 17:23
Bizon:
7 paź 17:27
trolll: sinα=12/13 A(−1,−4)
z jedynki trygonometrycznej wychodzi ze cosα=5/13 lub cosα=−5/13
ze wzoru na tangens wychodzi że jest on równy 12/5 lub −12/5
i później po podstawieniu do wzoru y=ax+b wychodzi że b jest równe −1,6 lub −6,4
tak więc wzory wygladają: y=2,4x −1,6 lub y=−2,4x− 6,4
a teraz mi chodzi o to dlaczego do cosinuów mam brać tylko jedna wartość po spierwiastkowaniu
7 paź 17:32
Bizon:
TY rzeczywiście tylko trolujesz ...
7 paź 17:33
trolll: 

?
7 paź 17:44