Liczby rzeczywiste
Theemi: Hej. Mam kłopot z jednym zadaniem. Mam wykazać, że zachodzi równość:
√9−4√2+1=4√2
7 paź 16:14
Theemi: Hmm.. W sumie to już wpadłem na rozwiązanie. Wzór skróconego mnożenia pod pierwiastkiem. Ale z
innym jeszcze nie coś nie wychodzi. Zaraz umieszczę ; ).
7 paź 16:15
Piotr 10: √9−4√2=
√(1−2√2)2=I1−2
√2I=2
√2−1
2
√2−1+1=2
√2
2
√2=2
√2
L
s=P
s
c.n.u
7 paź 16:17
Theemi: 3log9 27+log1/3 9 − √3log3 16
Oględnie rzecz ujmując wiem na czym polega logarytm ale z takim przykładem się jeszcze nie
spotkałem.
7 paź 16:19
Theemi: Dzięki : ). Co powiesz na logarytm ?
7 paź 16:20
Piotr 10: Pierwsze wyrażenie:
3log927=30,5log327=√27=3√3
Drugie wyrażenie:
log1/39=−2
Trzecie wyrażenie:
√3log316=30,5log316=√16=4
A więc:
3√3 −2−4=3√3−6
7 paź 16:21
Piotr 10: Bardzo przydatny tutaj jest pewien wzór:
7 paź 16:22
Theemi: Właśnie tego wzoru nie było : ). Poznałem tylko 3. Na dodawanie odejmowanie i zmianę podstaw.
Dzięki. Z resztą sobie poradzę, dzięki temu wzorowi.
7 paź 16:26
Mila:
| | log3(27) | | 3 | |
1) log9(27)= |
| = |
| |
| | log3(9) | | 2 | |
⇔(3
−1)
c=3
2
−c=2⇔c=−2
3)3
12log3(16)= 3
log3√16=4
7 paź 16:26
Piotr 10:
7 paź 16:28