Pisanie wzoru funkcji liniowej
Matijaz17: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jet nachylony do osi OX pod kątem α i przechodzi
przez punkt A, jeśli:
a) cosα=8/17 A(16,12)
b) cosα=−60/61 A(12,−6)
7 paź 15:49
Piotr 10: Wskazówka:
y=ax+b , gdzie a=tgα
sin
2α+cos
2α=1
Wstaw wartość cosα do wzoru na jedynkę trygonometryczną. Wylicz sinα, następnie zastosuj wzór
na tgα
Wzór na prostą przechodzącą przez dany punkt A=(x
0;y
0)
y=a(x−x
0)+y
0
7 paź 15:58
Matijaz17: no okej, tylko nie rozumie dlaczego przy sinα=12/13 i punkcia A(−1,−4) są dwa rozwiązania a
przy tych cosinusach jedno
7 paź 16:09
7 paź 16:25