indukcja
xbc: Na mocy indukcji matematycznej udowodnij:
∀n ∊ N
a. n3 − n dzieli sie przez 6
b. n5 − n dzieli sie przez 5
c. (n−1)n(n+1)(n+2) dzieli sie przez 12
jak to zrobic za pomoca indukcji bo nie chodzi tu raczej o udowodnienie z rozkladu ze jest to
iloraz 3 kolejnych liczb naturalnych(w przypadku podpunktu a) itp.
prosze o pomoc
7 paź 15:43
Aneta: a. dla n=1 mamy 1−1=0
zał. induk. n3−n=6t
teza induk. (n+1)3−(n+1)=n3+3n2+3n+1−n−1=n3+3n2+2n=n(n2+3n+2)=n(n+2)(n+1)
7 paź 15:51
xbc: a w b?
7 paź 15:59
Aneta: A={n5−n:n ∊ N}
A∊1
1−1=0
założenie indukcyjne n5−n=5t
teza indukcyjna (n+1)5−n−1=n5+5n4+10n3+10n2+5n+1−n−1=n5+5n4+10n3+10n2+4n
=n(n4+5n3+10n2+10n+4)=n(n+1)(n+2)(n2+2n+2)
7 paź 16:07
Aneta: (n−1)n(n+1)(n+2)
1 ∊A
0*1*2*3=0
założenie indukcyjne (n−1)n(n+1)(n+2)=12t
teza indukcyjna n*(n+1)(n+2)(n+3) dla n>1
7 paź 16:09
nnme: b) dla n = 1
1 − 1 = 0
n(n4 − 1) = n(n2+1)(n2 − 1) = n(n−1)(n+1)(n2 + 1)
dla n+1 mamy: n(n+1)(n+2)(n2 + 2n + 2 )
n moze byc postaci 5k , 5k+1 , 5k+2 , 5k+3, 5k +4
n = 5k to n dzieli sie przez 5
n = 5k+1 to n2 + 2n + 2 dzieli sie przez 5
n = 5k + 2 to n2 + 2n + 2 dzieli sie przez 5
n = 5k+3 n+ 2 dzieli sie przez 5
n = 5k + 4 to n+1 dzieli sie przez 5
7 paź 16:10