matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
operator sumy
gość:
oblicz 5 ∑ (2i
2
+i−1) i=1
7 paź 15:24
Aneta:
∑
i=1
5
(2i
2
+i−1)=2+9+20+35+54=120 ∑
i=1
5
a
i
=a
1
+a
2
+a
3
+a
4
+a
5
7 paź 17:21