proszę o sprawdzenie i pomoc
bastek: proszę sprawdzić
(x−√2)3 =
(x−√2)2(x−√2) =
(x2−2x√2+√22)(x−√2)=
x3−2x2√2+x√22−x2√2+2x√22−√23=
x3−3x2√2+3x√22−√23
proszę o pomoc
(x+2)2(x2−2x+4)=
7 paź 15:18
krystek: √22=2 a √23=2√2
7 paź 15:45
Mila:
1) dobrze, ale doprowadź do najprostszej postaci:(√2)2=2, (√2)3=√8=2√2
(a−b)3=a3−3a2b+3a*b2−b3
(x−√2)3=x3−3*x2*√2+3*x*(√2)2−(√2)3=
=x3−3√2x2+6x−2√2
2)
(x2+4x+4)*(x2−2x+4)=
=x4−2x3+4x2+4x3−8x2+16x+4x2−8x+16=
=x4+2x3+8x+16
7 paź 15:52
bastek: Dziękuję za pomoc
7 paź 16:22
Mila:
7 paź 16:27