Nie rozumiem tego przekształcenia
Mariusz: Mam w książce taki przykład i nie rozumiem tego przekształcenia. Z jakiego to wzoru było
wzięte?
log4 3 x log3 16 =log4 16
7 paź 14:33
irena_1:
| | log416 | |
log43*log316=log43* |
| =log416=2 |
| | log43 | |
7 paź 14:36
Mariusz: ekstra dzięki
7 paź 14:37
irena_1:
to wzór na zmianę podstawy logarytmu:
a, b, c>0 i a, c≠1
7 paź 14:37
Bizon:
| | log416 | |
log43* |
| =log416 |
| | log43 | |
7 paź 14:39
Mariusz: dobra dobra spoko już po pierwszym wpisie wiedziałem co i jak
7 paź 15:00