7 paź 14:31
wredulus_pospolitus:
masz linijkę i cyrkiel
7 paź 14:40
wredulus_pospolitus:
7 paź 14:46
wredulus_pospolitus:
proponuje się wziąć za siebie i z sumiennie ciukać tą kreskę ... bo krótki Twój żywot na
uczelni będzie
7 paź 14:46
wredulus_pospolitus:
źle przerysowałem dolną część dolnej rzutni (tak jak narysowałem ... jest bez sensu) ... ale
prawa rzutnia jest dobrze narysowana
7 paź 14:47
sdfgs: Miałem 1 ćwiczenia ostatnio ale kompletnie tego nie rozumiem... z resztą jak większośc
7 paź 14:51
wredulus_pospolitus:
no to sprawa wygląda tak:
1) musisz mieć wyobraźnię przestrzenną

2) Ciągła linia = patrząc na bryłę z danego ujęcia WIDZISZ tę krawędź
3) Przerywana linia (tutaj jej nie masz) = patrząc na bryłę NIE WIDZISZ tej krawędzi (jest
schowana za powierzchnię tej bryły
i teraz tak:
górna lewa = patrzysz na bryłę 'od przodu'
dolna lewa = patrzysz na bryłę 'z góry'
górna prawa = patrzysz na bryłę 'od lewej'
4) czy patrzysz na bryłę od przodu czy od lewej ... to wysokości jej elementów są takie same
... stąd te czerwone przerywane linie
5) czy patrzysz na bryłę z góry czy od lewej ... to 'grubości' (czyli coś czego nie widzisz
patrząc jedynie od przodu) są jednakowe elementów tejże bryły ... stąd te przerywane +
przerzucenie za pomocą cyrkla na rzutnię
6) skąd wiem że tak będzie wyglądała rzutnia ?
a) część skośna (ta najwyższa) jest umieszczona 'w górnym prawym rogu' bryły (patrząc na nią z
góry) ponieważ na rzucie 'z góry' widać KRAWĘDŹ gdzie zaczyna/kończy się ta pochyla ściana
b) w takim razie 'wypustek' to musi być ten mały prostokąt
c) dodatkowo ... mały prostokąt w widoku 'od przodu' ma ciągłe linie = jest 'najbliżej' ...
czyli w widoku 'od góry' będzie 'na samym dole'
itd. (nie mam teraz czasu opisywac reszty)
7 paź 15:01
sdfgs: ok dzięki za pomoc
7 paź 15:33