rozwiazywanie równania z wart bezwzględna
marcin: jak rozwiązać coś takiego |x+3|+|y−2|+|z2+3|=0
Lub (|X|−8)√|x2−1|>0
7 paź 14:17
irena_1:
x+3=0 lub y−2=0 lub z2+3=0
x=−3 lub y=2 lub z2=−3 − jeśli rozwiązanie ma być w liczbach rzeczywistych, to ostatnie
równanie nie ma rozwiązań
x=−3 lub y=2
7 paź 14:33
irena_1:
(|x|−8)(√|x2−1|>0
Wartość pierwiastka kwadratowego jest zawsze nieujemna, więc
|x|−8>0 i x2≠1
|x|>8 i x≠1 i x≠−1
x∊(−∞; −8) ∪ (8; ∞)
7 paź 14:35
marcin: dlaczego x nie może być 1 i −1?
7 paź 14:47