matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz sume ciagu
Ania:
oblicz sume ciagu o wyrazach: 32, 16
√
2
, 16, 8
√
2
, 8....
7 paź 14:11
Bizon:
... i w czym problem
? znasz a
1
... znasz q ... 0<q<1 ... zatem
?
7 paź 14:25
irena_1:
a
1
=32
√
2
q=
2
0<q<1
32
64
S=
=
=
√
2
1−
2
2−
√
2
64(2+
√
2
)
64(2+
√
2
)
=
=
=32(2+
√
2
)
4−2
2
7 paź 14:26