matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie stycznej
Anka:
podać rownanie stycznej do powierzchni zadanej rownaniem (2x)
y
+z
4x
−2=0 czyli f(x,y,z) =(2x)
y
+z
4x
−2 f'
x
=y(2x)
y−1
f'
z
=4x*z
4x−1
a pochodna po y jak będzie wyglądała? ((2x)
y
)'=2
y
*x
y
=(2
y
)'*(x
y
)+2
y
*(x
y
)'=2
y
*ln2*x
y
+2
y
*x
y
*lnx
7 paź 13:45
aniaaaaa:
czy pochodną po y wylizyłam dobrze
7 paź 16:05