Prawdopodobieństwo
Paulina: 1) Rzucamy dwiema kostkami do gry. Co jest bardziej prawdopodobne ,że wyniki na obu kostkach
będą się różnić o 3 oczka czy to ,że będą takie same?
2)Wśród 10 losowych loteryjnych jest jeden wygrywający,dwa uprawniające do ponownego losowania,
a pozostałe przegrywające.Jakie jest prawdopodobieństwo ,że pierwsza osoba , która bierze
udział w loterii wygra nagrodę?
3)Wiadomo ,że P(A)−0,5 P(B')=0,3 P(AuB)=0,9 Oblicz : a) P(A∩B) b) P(AuB') c) P(B'∩A) d)
P(A'uB')
4)Pewien kod składa się z ośmiu znaków (jedynek lub dwójek). Jakie jest prawdopodobieństwo, że
w kodzie tym występują:
a)na przemian jedynki i dwójki
b)dwie jedynki i sześć dwójek
c)co najmniej dwie jedynki
5)Rzucono 5 razy kostką do gry . Oblicz prawdopodobieństwo ,że wypadły :
a)wypadły same jedynki
b)trzy razy wypadły więcej niż 3 oczka
c)szóstka wypadła co najmniej dwa razy
7 paź 12:56
irena_1:
1.
A={14, 25, 36, 41, 52, 63}
B={11, 22, 33, 44, 55, 66}
Zdarzenia A i B są równoliczne, więc P(A)=P(B)
7 paź 13:04
irena_1:
2.
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| + |
| * |
| + |
| + |
| * |
| = |
| | 10 | | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 8 | |
| | 36+8+1 | | 45 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 360 | | 360 | | 8 | |
7 paź 13:08
irena_1:
3.
P(B')=0,3
P(B)=1−0,3=0,7
a)
0,9=0,5+0,7−P(A∩B)
P(A∩B)=0,5+0,7−0,9)=1,2−0,9=0,3
b)
P(A∪B')=P(A∩B)+P(B')=0,3+0,3=0,6
c)
P(B'∩A)=P(A)−P(A∩B)=0,5−0,3=0,2
d)
P(A'∪B')=1−P(A∩B)=1−0,3=0,7
7 paź 13:21
irena_1:
4.
a)
b)
| | | | 6*52 | | 15 | | 15 | |
P(B)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 28 | | 28 | | 28 | | 256 | |
c)
| | | | 15+6+1 | | 32 | | 1 | |
P(C)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 28 | | 256 | | 256 | | 8 | |
7 paź 13:25
irena_1:
5.
a)
b)
| | | | 10*35 | | 10 | | 5 | |
P(B)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 65 | | 65 | | 25 | | 16 | |
c)
| | 55+5*54 | | 2*55 | |
P(C')= |
| = |
| |
| | 65 | | 65 | |
| | 2*55 | | 7776−6250 | | 1526 | | 763 | |
P(C)=1− |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 65 | | 7776 | | 7776 | | 3888 | |
7 paź 13:35