Wartość bezwzględna i parametr
Karol: Dla jakich wartości parametru m nierówność m|x+1| + m2 − m − 2 < 0 jest spełniona przez każdą
liczbę rzeczywistą x?
7 paź 12:02
pigor: ... , wydaje mi się, że warunki zadania spełnia
układ nierówności:
(*) m ≤ 0 i m
2−m−2<0]] , gdzie m
2−2*
12m+
14<
94 ⇔
⇔ (m−
12)
2<
94 ⇔ |m−
12|<
32 ⇔ −
32< m−
12<
32 ⇔
⇔
−1 < m< 2 , a stąd i z
(*) ⇔
−1< m ≤ 0 ⇔
m∊(−1;0] . ...
7 paź 12:23
Karol: zupelnie nie rozumiem tego rozwiazania....
7 paź 12:30
pigor: ..., przepraszam, to fakt "przesadziłem" z tą nierównością m
2−m−2< 0,
bo np. m
2−m−2< 0 ⇔ m
2+m−2m−2<0 ⇔ m(m+1)−2(m+1)< 0 ⇔
⇔ (m+1)(m−2) < 0 ⇔
1< m<2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a może powiesz mi, czy moja odpowiedź ci się zgadza z książkową
7 paź 12:45
pigor: ..., bo ja też mam mały dylemat z tą nierównością . ...
7 paź 12:47
Karol: niestety jest to zadanie, do którego odpowiedzi nie posiadam ale zrobić muszę

no wiec teraz rozumiem tą nierówność i sposób jej rozwiązania natomiast nie wiem nadal jak ma
się oto do całego zadania.....
7 paź 12:55
pigor: ..., dla jakich wartości parametru m nierówność
m|x+1|+m2−m−2< 0
jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą x ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to może inaczej np. tak : szukam m takich dla których wykres lewej
strony danej nierówności dla każdego x∊R leży poniżej osi Ox (<0) ,
a więc ma to miejsce ⇔
1
o.
m=0 i m|x+1|+m
2−m−2< 0 ⇒ −2< 0 − spełnia tę nierówność ;
2
o. m≠0 ⇒
m|x+1|+m2−m−2< 0 ⇔ m<0 i m
2−m−2 < 0 ⇔
⇔ m< 0 i −1< m< 2 ⇔
−1< m < 0 , stąd i z 1
o ⇔
−1< m ≤ 0 ⇔
⇔
m∊(−1;0 > − szukany
zbiór wartości parametru
m . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p..s. raczej jestem pewien wyniku, ale po wczorajszej nocy nic nie
wiadomo ... , o

, a może sprawdzisz to wolfram−em
7 paź 13:43
pigor: ... , kurde, oczywiście w poście z godziny 12.45 zjadłem
znak minus przy 1 i powinno być −1< m <2 ; przepraszam .
7 paź 13:47
Bizon:
a może tak:
| | −m2+m+2 | | −m2+m+2 | |
|x+1|< |
| dla m>0 lub |x+1|> |
| dla m<0 |
| | m | | m | |
| | m2−m−2 | | m2−m−2 | |
|x+1|> |
| ... dla m>0 lub |x+1|< |
| ... dla m<0 |
| | m | | m | |
| | (m−2)(m+1) | | (m−2)(m+1) | |
|x+1|> |
| ... dla m>0 lub |x+1|< |
| ... dla m<0 |
| | m | | m | |
... i teraz rozpatrujemy w przedziałach
a) dla m∊ (−
∞, −1) ... układ sprzeczny
b) dla m=−1 układ sprzeczny
c) dla m∊(−1,0) ... dla dowolnego x
... pozostałe sprzeczne
(tyle, że w ten sposób 0 wypada po za dziedzinę)
7 paź 14:05
Bizon:
... kurcze ... też naputałem
7 paź 14:07
Bizon:
... chyba jednak nie naputałem bo dla m>2 ... może zachodzić ale nie dla każdego x
7 paź 14:11
Bizon:
oczywiście dla m>0 a nie dla m>2
7 paź 14:14
Bizon:
.... katastrofa −

d) dla m∊(0,2) ... dla dowolnego x
e) dla m=2 ... sprzeczny
f) dla m∊(2,
∞) ... może, ale nie dla każdego x
zatem m∊(−1, 2) ... chyba bez 0
7 paź 14:21
pigor: .., a właśnie, że z zerem (podstaw sobie m=0), co pokazałem w poście
z godziny 13.43), a np. dla m=1,5 ⇒ 1,5|x+1| i dalej nie ma co podstawiać, bo
przecież cały wykres L−ewej strony nierówności musi być pod osią Ox (L< 0) ...
7 paź 15:57
Karol: Dzisiaj przejrzalem to sobie jeszcze raz i zrozumiałem

Dzieki wszystkim
8 paź 18:11