miejsca zerowe funkcji
ardnaskela: Jak obliczyć sumę miejsc zerowych funkcji f(x)=−2(x+3)(x−4)?
7 paź 11:53
wredulus_pospolitus:
masz postać iloczynową −> odczytaj miejsca zerowe
oblicz sumę tych dwóch miejsc zerowych
7 paź 11:54
ardnaskela: czyli x1=3, a x2=−4, więc suma wynosi −1?
7 paź 11:56
5-latek: Nie . postac iloczynowa jet taka y=a(x−x1)(x−x2)
wiec musimy zapisac to tak f(x)=−2(x−(−3)(x−(+4) i mamy f(x)=−2(x+3)(x−4) wiec nasze
miejsca zerowe to x1=−3 i x2=4
Ogolnie jest tak miejsca zerowe odczytujesz zawsze ze zmienionym znakiem niz sa w postaci
iloczynowej
7 paź 12:01