!
Dla jakich wartości α∈[0,2π] liczby sinα, 6cosα, 6tanα tworzą ciąg geometryczny?
Doszedłem do tego momentu i nie wiem co dalej, liczyc deltę?
(6cosα)2=6tgαsinα // z własności ciągu geometrycznego
36cos2α=6tgαsinα //zwykłe przekształcenie
36−36sin2α−6tgαsinα=0
−36sinα−6tgαsinα+36=0
−6sin2α−tgαsinα+6=0
i co teraz ? podstawic P=sinα
może jakiś inny sposób?
| sinα | ||
tgα= | ||
| cosα |
| sin2α | 1−cos2α | |||
tgα sinα= | = | |||
| cosα | cosα |
| 1−cos2α | ||
36cos2α=6* | ||
| cosα |
| 1 | ||
cosα= | a równanie kwadratowe nie ma rozwiązań | |
| 2 |