objętość bryły-współrzędne walcowe
aniaaaa: obliczyc objetosc bryly V ogranoczonej powierzchniami x2+y2+4z=0 , z=1−√x2+y2
korzystam tutaj ze współrzędnych walcowych czyli
x=rcosα
y=rsinα
z=z
r2=x2+y2
czyli podstawiając to r2 mam : z=−14r2 i z drugiego z=1−r i z tego można wyliczyć r
czyli
r∊(0,√2)
z∊(−14r2,1−r)
i tu dla mnie zaczynają się schody jak mam wyliczyć ten kąt?
7 paź 10:56
ZKS:
Źle policzone r. Według mnie powinno Ci wyjść r = 2 z tego układu równań.
7 paź 11:10
aniaaaa: tak masz racje źle policzyłam powinno być 2
7 paź 11:11
aniaaaa: a co z tym kątem?
7 paź 11:12
ZKS:
Kąt się nie oblicza tylko się robi poglądowy rysunek i z rysunku odczytujesz.
Według mnie φ ∊ [0 ; 2π].
7 paź 11:19
aniaaaa: mozesz narysowac ten rysunek?
7 paź 11:26
ZKS:
x2 + y2 + 4z = 0 Równanie paraboloidy.
z = 1 − √x2 + y2 Równanie stożka.
7 paź 11:30
aniaaaa: ok rozumiem dziękuje
7 paź 11:33
ZKS:
| | 2 | |
Nie wiem czy odpowiedź dobrze wyszła V = |
| π? |
| | 3 | |
7 paź 11:57
7 paź 12:10
aniaaaa: mam jeszcze jedno pytanie ale do zad ze wspolrzednymi biegunowymi:
jezeli mam obszar y≤x
2+y
2≤x i y≥0 to jaki będzie ten kąt
7 paź 12:12
ZKS:
| | π | |
Według mnie φ ∊ [0 ; |
| ] ale 100% pewności nie mam. |
| | 2 | |
7 paź 12:31
aniaaaa: | | π | |
a właśnie mi sie wydaje że φ∊[0, |
| ] ale tez pewności nie mam |
| | 4 | |
7 paź 12:47
7 paź 12:51
ZKS:

Coś takiego dostajemy z tych nierówności.
7 paź 12:56
aniaaaa: nie no strzelanie

teraz to mijuż nic nie pasuje
7 paź 13:00
ZKS:
Chyba najlepiej będzie podzielić to na dwie części.
7 paź 13:04
aniaaaa: jak chcesz podzielic na dwie części?
7 paź 13:06
ZKS:
D
1 :
| | 1 | | 1 | |
0 ≤ y ≤ |
| − |
| √1 − 4x2 |
| | 2 | | 2 | |
D
2 :
0 ≤
√x − x2
7 paź 13:10
ZKS:
Oczywiście
D
2 :
0 ≤ y ≤
√x − x2.
7 paź 13:10
aniaaaa: szczerze to już w ogole nie rozumiem
7 paź 13:30
ZKS:
Ale czego nie rozumiesz rozbiłem ten obszar na dwie części z których łatwo policzymy teraz
całki.
7 paź 13:38
ZKS:
| | 1 | |
Jeżeli nigdzie się nie pomyliłem to wynik |
| . |
| | 4 | |
7 paź 13:40
aniaaaaa: nie rozumiem bo przechodząc na wspólrzędne biegunowe na tym obszarze mam:
y≤x2+y2≤x i y≥0 czyli
rsinα≤r2≤rcosα i rsinα≥0
sinα≤r≤cosα i sinα≥0
czyli r∊(sinα,cosα) i nie wiem co z tym kątem
7 paź 14:00