Zadanie z trygonometrii :)
nicki: Narysuj wykres funkcji:
y=tg(arctgx)
7 paź 00:15
pigor: ..., z definicji funkcji y=arctgx
y= tg(arctgx) ⇔ tg(arctgx)= y ⇔ arctgx= arctgy ⇔ y=x i x∊R − prosta .
7 paź 01:08
nicki: a co ze zbiorem wartości? on też należy do rzeczywistych? dla arctgx mamy asymptoty w −(pi/2) i
pi/2, więc co w tych miejscach dzieje się w wykresem funkcji?
7 paź 01:13
pigor: ... ,
−12π≤ arctgx ≤ 12π ⇒ tg(−12π) ≤ tg(arctgx) ≤ tg(12π) ⇒
⇒ − ∞ ≤ tg(arctgx) ≤ +∞ ⇒ tg(arctgx)=y∊ −∞ ;+∞) .
7 paź 01:28