wykaż
Kostek: Wykaż, że jeśli funkcja f jest liniowa, to dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b zachodzi
równość
f(a+b)+f(a−b)=2f(a)
funkcja liniowa y=ax+b
a(a+b)+a(a−b)=2a2+2b
a2+ab+a2−ab=2a2+2b
2a2=2a2+2b
6 paź 23:49
Basia:
musisz użyć innych oznaczeń, bo to nie są te same a i b
f(x) = Ax+B
f(a+b) = A(a+b)+B
f(a−b) = A(a−b)+B
2f(a) = 2*[A*a+B]
f(a+b) + f(a−b) = A(a+b)+B + A(a−b)+B = A(a+b+a−b) + 2B =
A*2a + 2B = 2*[A*a+B] = 2f(a)
6 paź 23:52
Kostek:
f(a)=A(a)+b tak ?
6 paź 23:54
Basia: f(a) = A*a + B
7 paź 00:10
Kostek:
Już wiem

Ax+b
A(a+b)+b i tak dalej
7 paź 00:12
Basia: zmienimy trochę treść; będzie Ci łatwiej
udowodnij, że jeżeli f jest funkcją liniową to dla każdych x1,x2∊R
f(x1+x2)+f(x1−x2) = 2f(x1)
7 paź 00:12
Basia: ale już nie trzeba bo "załapałeś" tylko
f(a+b) = A*(a+b) + B (duże)
7 paź 00:13
Basia: Dobranoc
7 paź 00:14
Kostek:
Dobranoc

I dziękuję po raz ''n'' za pomoc
7 paź 00:15