rachunek prawdopodobienstwa
madzix: 1)Co jest bardziej prawdopodobne:
a)w rzucie dwiema kostakmi wyrzucenie sumy oczek podzielnej przez 4
czy
b)w rzucie czterema minetami wyrzucenie wiecej orłów niż reszek?
Uzasadnij wybor.
2) rzucami jednoczesnie kostka i dwiema monetami. jakie jest prawdopodobienstwo ze wyrzucimy
szostke i co najmniej jednego orla?
Prosze o odpowiedzi z wyjasnieniem. kompletnie nie rozumiem tego −,−
6 paź 23:46
madzix: 3)na loterii jest 10 losow,z ktorych 3 sa losami wygrywajacymi. kupujemy 3 losy. oblicz
prawdopodobienstwa zdarzen:
a)wsrod wybranych znajduje sie dokladnie jeden los wygrywajacy
b)wsrod wybranych jest conajmniej jeden los wygrywajacy
6 paź 23:57
madzix: pomocy..
7 paź 00:10
alfie: 3a)
Tłumacze: moc zbioru omega jest 10 nad 3 bo losujesz 3 z 10, natomiast moc zbioru A jest taka
jaka jest ponieważ losujesz 1 z 3 wygrywajacych i do tego dorzucamy 2 z 7 przegrywajacych
3b)
|Ω|= to samo
| | |B| | | |B'| | |
P(B)= |
| =1− |
| |
| | |Ω| | | |Ω| | |
Tłumacze: Omega same shit, natomias B' to zdarzenie przeciwne do B czyli taka akcja, że żaden
los z wylosowanychy nie wygra no a prawdopodobienstwo max to 1 wiec od 1 odejmujesz przeciwne
i masz wlasciwe.
7 paź 01:03
Janek191:
z.1
I Ω I = 6
2 = 36
A = { (1,3),(2,2),(2,6),(3,1),(3,5),(4,4),(5,3),(6,2),(6,6) }
więc
I A I = 9
Rzut monetami ?
I Ω
1 I = 2
4 = 16
B = { (OOOR),(OORO),(OROO),(ROOO),(OOOO) }
więc
I B I = 5
| | 5 | | 1 | | 4 | |
P(B) > P( A) bo |
| > |
| = |
| |
| | 16 | | 4 | | 16 | |
=========================================
7 paź 08:04
Janek191:
z.2
Rzut kostką i dwoma monetami jednocześnie .
Ω = { 1,O,O),(2,O,O),(3,O,O) ,(4,O,O),(5,O,O),(6,O,O), ..., ( 6,R,R) }
I Ω I = 6*2*2 = 24
Na pierwszym miejscu może być jedna z 6 liczb { 1,2,3,4,5,6 }, na drugim miejscu
orzeł − O lub reszka − R, na trzecim miejscu orzeł − O lub reszka − R.
Mamy wyrzucić szóstkę i co najmniej jednego orła ( czyli jednego lub dwa orły )
A = { (6,O,R),( 6,R,O),( 6,O,O ) }
więc
I A I = 3
| | I A I | | 3 | | 1 | |
P( A) = |
| = |
| = |
| |
| | IΩ I | | 24 | | 8 | |
==================
7 paź 08:13