Coś trudniejszego
ikerdes: W fabryce wyprodukowano N produktów. Kontrola jakości sprawdza n spośród
nich. Jeżeli więcej niż m produktów okaże się wadliwych to kontrolerzy odrzucają
całą partię N produktów. Zakładając, że M spośród N produktów ma wady proszę
znaleźć prawdopodobieństwo odrzucenia całej partii produktów.
6 paź 23:44
Basia:
jeżeli masz odrzucić całą partię musisz wybrać
k=m+1,m+2,....,n spośród wadliwych M
i odpowiednio
n−k spośród dobrych N−M
| | | | | | | |
P = [ ∑k=m+1,m+1,...,n | * | ] : | |
| | | | |
6 paź 23:49