Nie mam pojęcia, jak zrobić te dwa zadania :(
Kingu: Pomożecie mi to rozwiązać?
1.Dla jakich wartości α∈[0,2π] liczby sinα, 6cosα, 6tanα tworzą ciąg geometryczny?
2.Suma pewnej ilości kolejnych liczb naturalnych równa jest 33, a różnica kwadratów największej
i najmniejszej wynosi 55. Wyznaczyć te liczby.
6 paź 23:39
PW:
6cos
3α=sin
2α
6cos
3α=1−cos
2α
Podstawiamy dla ułatwienia rachunków cosα=x
6x
3+x
2−1=0
| | 1 | |
Sprawdzamy,czy wielomian ma pierwiastki wymierne − widać, że x= |
| jest pierwiastkiem. |
| | 2 | |
| | 1 | |
Dzielimy przez (x− |
| ) i sprawdzamy, czy nie ma jeszcze innych pierwiastków. |
| | 2 | |
Rozwiązujemy równanie
i ewentualne inne.
6 paź 23:57
Basia:
ad.2
n+(n+1)+....+(n+k) = 33
(n+k)2 − n2 = 55
(n+k−n)(n+k+n) = 5*11
k(2n+k) = 5*11
k = 5
2n+5 = 11
n = 3
3+4+5+6+7+8 = 33
82 − 32 = 55
ad.1 sprawdź treść, bo coś mi tam nie gra
7 paź 00:08
Mitan: Czemu tam na gorze jest 6tg / 6cos ? ogolnie skad ten cosinus sie wzial ?
14 paź 13:36
riddick: Mitan, cosinus wziął sie z treści zadania. 6tga dzielone na 6cosa to iloraz ciągu
geometrycznego, który jest stały w danym ciągu stad wynika ta właśnie proporcja.
Basia, mogłabyś wyjaśnić jak obliczyłaś tak nagle, że k=5 ?
14 paź 14:35