Równanie liniowe
abc: Wyznacz parametr a dla którego równanie jest tożsamościowe:
(a2−25)x=3a+15
6 paź 23:36
bezendu:
(a2−25)x=3a+15
(a−5)(a+5)=3a+15
a=−5
6 paź 23:38
Basia:
Ax=B jest tożsamościowe ⇔ A=B=0
czyli
a2−25=0
3a+15=0
a = −5
6 paź 23:38
abc: ok

dzięki
6 paź 23:41
Kostek:
Wykaż, że jeśli funkcja f jest liniowa, to dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b zachodzi
równość
f(a+b)+f(a−b)=2f(a)
funkcja liniowa y=ax+b
a(a+b)+a(a−b)=2a
2+2b
a
2+ab+a
2−ab=2a
2+2b
2a
2=2a
2+2b
6 paź 23:48
ICSP: źle. Mylisz argument ze współczynnikiem.
przyjmuj y = cx + d
7 paź 00:01
Kostek:
Wstawiłem nie tu

Zadanie już rozwiązała Basia.
7 paź 00:03
alfie: Teza:
f(a+b)+f(a−b)=2f(a)
Założenie:
f(x)=cx+d
Dowód:
L=f(a+b)+f(a−b)
L=c(a+b)+d+c(a−b)+d
L=ca+cb+ca−cb+2d
L=2(ca+d)
L=2f(a)
L=P cnd.
7 paź 00:10
Kostek:
Dzięki asdf
7 paź 00:10
Kostek:
alfie
7 paź 00:11