prawdopodobienstwa
madzix: w urnie znajduje se 8 kul białych i 2 czarne. Losujemy 2 kule. Obicz prawdopodobieńswta
zdarzenia, ze wylosujemy chociaż jedną czarną
6 paź 23:32
Basia:
masz 10 kul
| | | | 10! | | 9*10 | |
losujesz dwie czyli |Ω| = | = |
| = |
| = 45 |
| | | 2!*8! | | 1*2 | |
A − przynajmniej jedna czarna
A' − ani jednej czarnej ⇔ obie białe
| | | | 8! | | 7*8 | |
czyli losujesz 2 z 8 czyli |A'| = | = |
| = |
| = 28 |
| | | 2!*6! | | 1*2 | |
| | 45 | | 28 | | 17 | |
P(A) = 1−P(A') = |
| − |
| = |
| |
| | 45 | | 45 | | 45 | |
albo drzewko
6 paź 23:36
madzix: a drzewko to jak?
6 paź 23:38
Basia:

| | 8 | | 2 | | 2 | | 8 | | 2 | | 1 | |
P = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | |
| 16+16+2 | | 34 | | 17 | |
| = |
| = |
| |
| 90 | | 90 | | 45 | |
6 paź 23:44
madzix: dziekuje
6 paź 23:49