Kilka zadan
ReVo:
Zad 1. Wykaż, że jeśli współczynniki trójmianu kwadratowego y = 2x2 + bx + c tworzą ciąg
arytmetyczny (2,b,c) i ten trójmian nie ma miejsc zerowych, to różnica r tego ciągu spełnia
warunek r nalezy (6 − 4√3
6 paź 23:26
ReVo: Urwało mi się przez przypadek. r nalezy (6 − 4√3, 6 + 4√3
Zadanie 2.
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2 + (2m − 2)x + 2(m2 − 1) = 0
ma dwa pierwiastki różnych znaków
Zadanie 3.
Rozwiąż nierówność (4 − x2)(x4 − 7x3 + 10x2) <= 0
Zadanie 4.
Wykaż, że jeśli współczynniki trójmianu kwadratowego y = 4x2 + bx + c tworzą ciąg geometryczny
(4,b,c) o wyrazach różnych od zera, to ten trójmian nie ma miejsc zerowych.
6 paź 23:30
Basia:
b = 2+r
c = 2+2r
a skoro nie ma miejsc zerowych to Δ<0
Δ = b2 − 4ac = (2+r)2 − 4*2(2+2r) =
4+4r+r2 − 8(2+2r) = 4+4r+r2 − 16−18r
Δ = r2 − 14r − 16
rozwiąż nierówność
r2 − 14r − 16 < 0
6 paź 23:31
irena_1:
2.
| | 2(m2−1) | |
Δ=(2m−2)2−8(m2−1)>0 i |
| <0 |
| | 1 | |
4m
2−8m+4−8m
2+8>0 i m
2−1<0
−4m
2−8m+12>0 i m
2<1
−4(m−1)(m+3)>0 i m∊(−1; 1)
m∊(−3; 1) i m∊(−1; 1)
Odp:
m∊(−1; 1)
7 paź 11:29
irena_1:
3.
(4−x2)(x4−7x3+10x2)≤0
(x2−4)(x4−7x3+10x2)≥0
(x−2)(x+2)*x2(x2−7x+10)≥0
x2(x−2)(x+2)(x−2)(x−5)≥0
x2(x−2)2(x+2)(x−5)≥0
x∊(−∞; −2> ∪ <5; ∞) ∪ {0; 2}
7 paź 11:32
irena_1:
4.
(4, b, c)− ciąg geometryczny
b2=4c
c>0
Δ=b2−16c=4c−16c=−12c<0
7 paź 11:33