Podaj zbiór liczb
dhfd: Podaj zbiór liczb, dla których wyrażenie ma sens liczbowy. Wykonaj działania i zapisz wyrażenie
w najprostszej postaci. Kilka przykładów zrobiła sama , został mi jeszcze 4 . Jeśli jakaś
dobra duszyczka pomoże mi się z tym uporać do północy albo i wcześniej to będę bardzo
wdzięczna, bo czas mnie trochę nagli ; p
d)x2−16 / x2−6x * x2−36/ x2+4x
e)x+4/x−3 : x+4/x+3
f) 3x+2/x2−16 : 9x2+12x+4/x+4
g) x3−8/x2−36 : x2+2x+4/x2+12x+36
6 paź 23:04
Janek191:
| | x2 − 16 | | x2 − 36 | |
d) |
| * |
| = Zastrzeżenia: x ≠ 0 ∧ x ≠ 6 ∧ x ≠ − 4 |
| | x2 − 6x | | x2 + 4x | |
| | ( x − 4)*(x + 4) | | (x − 6)*( x + 6) | |
= |
| * |
| = po uproszczeniu |
| | x*( x − 6) | | x*( x + 4) | |
7 paź 08:23
Janek191:
| | x + 4 | | x + 4 | |
e) |
| : |
| = zastrzeżenia: x ≠ − 3 ∧ x ≠ 3 ∧ x ≠ − 4 |
| | x − 3 | | x + 3 | |
| | x + 4 | | x + 3 | |
= |
| * |
| = po uproszczeniu |
| | x − 3 | | x + 4 | |
7 paź 08:27
5-latek: | | 3x+2 | | 9x2+12x+4 | |
f) Patrz i ucz sie |
| : |
| zalozenie x2−16≠0 to x≠4 lubx≠−4 |
| | x2−16 | | x+4 | |
x+4≠0tox≠−4 (a to juz mamy wiec to odrzucamy) teraz patrz 9x
2+12x+4=(3x+2)
2 ze wzoru
skroconego mnozenia (a+b)
2=a
2+2ab+b
2 czyli tez musimy zastrzec ze 3x+2≠0 to x≠−2/3
Po tych zalozeniach przystepujemy do uproszczania wtego wyrazenia wymiernego
| | 3x+2 | | x+4 | |
czyli |
| * |
| = |
| | x2−16 | | (3x+2)2 | |
| | 3x+2 | | x+4 | | 1 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | (x−4)(x+4) | | (3x+2)2 | | (x−4)(3x+2) | |
7 paź 08:48
5-latek: DO przykladu g potrzebna znajomosc wzorow skroconrgo mnozenia a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2)
a
2−b
2=(a−b)(a+b) (a+b)
2=a
2+2ab+b
2 ale najpierw zalozenia x
2−36=(x−6)(x+6)≠0 to x≠6
lub x≠−6 x
2+2x+4 ≠0 to x∊R bo Δ<0 i x
2+12x+36=(x+6)
2≠0 to x≠−6 (ale to juz mamy zalozenie
)
| x3−8 | | (x+6)2 | |
| * |
| = |
| x2−36 | | x2+2x+4 | |
| | (x−2)(x2+2x+4) | | (x+6)2 | |
= |
| * |
| = to sobie uprosc |
| | (x+6)(x−6) | | x2+2x+4 | |
7 paź 09:08
5-latek: Chyba juz rozwiazania sa niepotzebne
7 paź 11:44