Wielokąty przedstawione na poniższych rysunkach są podobne.
a). W jakiej skali mniejszy czworokąt jest podobny do większego czworokąta?
b). Oblicz obwody tych czworokątów?
| 6 | ||
k= | ⇔ | |
| 8 |
| 3 | ||
MNiejszy ∼większego w skali k= | ||
| 4 |
| 3 | ||
x= | *16=12 | |
| 4 |
| 3 | 4 | |||
3= | *y⇔y=3* | =4 | ||
| 4 | 3 |
| 3 | 4 | |||
9= | z⇔z=9* | =12 | ||
| 4 | 3 |
| 3 | 6 | 9 | x | ||||
= | = | = | ⇒ | ||||
| y | 8 | z | 16 |
| 3 | 3 | 9 | 3 | x | 3 | ||||||
= | =k i | = | i | = | ⇒ y=4 i z=12 i x= 12 | ||||||
| y | 4 | z | 4 | 16 | 4 |
| 3 | ||
a) k= | − szukana skala ; | |
| 4 |