Układ równań
ReVo:
Jak rozwiązać taki układ równań:
{y = −34x + m
{x2 + 4x + y2 − 6y + 4 = 0
6 paź 22:16
ReVo: Proszę o szybką pomoc
6 paź 22:23
ReVo: do tego delta > 0 bo maja byc dwa punkty wspolne z okregiem
6 paź 22:34
pigor: ..., może np. tak : jest to układ równania prostej z parametrem i okręgu, czyli
(y= −
34x+m i x
2+4x+4 + y
2−6y+9= 9) ⇔
⇔ (y= −
34x+m i (x+2)
2+(y−3)
2=9) ⇒ (x+2)
2+(−
34x+m−3)
2= 9 − równanie
z jedną niewiadomą kwadratowe zmiennej x i z parametrem i ja dziękuję dalej nie bawię
się w te klocki, albo podasz prawdziwą treśc zadania to może cos lepszego wymyslę
i pogadamy

. ..
6 paź 22:35
Aga1.: Do drugiego równania podstaw za y i otrzymasz
x2+4x+(−3/4x+m)2−6(−3/4x+m)+4=0
doprowadź do najprostszej postaci
6 paź 22:36
ReVo: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których prosta y = −34x + m ma dokładnie dwa
punkty wspólny z okręgiem o równaniu x2 + 4x + y2 − 6y +4 = 0.
6 paź 22:40
ReVo: ktoś coś jakiś pomysł?
6 paź 22:51
Trivial:
Wystarczy brutalnie podejść do zadania.
| | 9 | | 3 | | 9 | |
x2 + 4x + y2 − 6y + 4 = x2 + 4x + ( |
| x2 − |
| mx + m2) + |
| x − 6m + 4 = 0 |
| | 16 | | 2 | | 2 | |
| 25 | | 3 | |
| x2 + (4− |
| m)x + m2 − 6m + 4 = 0 / * 16 |
| 16 | | 2 | |
25x
2 + 8(8−3m)x + 16(m
2 − 6m + 4) = 0
Δ = 64(8−3m)
2 − 4*25*16(m
2 − 6m + 4) > 0 ⇔ ... m ∊ ...
Rozwiązać i koniec.
6 paź 22:55
5-latek: Pozno −zadanie nie rozwiazane a tu trzeba spac dlatego szybka pomoc
6 paź 22:58
Trivial: Mam błąd.
| 25 | | 17 | | 3 | |
| x2 + ( |
| − |
| m)x + (m2−6m+4) = 0 / * 16 |
| 16 | | 2 | | 2 | |
25x
2 + 8(17−3m)x + 16(m
2−6m+4) = 0 / * 16
Δ = 64(17−3m)
2 − 4*25*16(m
2−6m+4) ....
6 paź 23:07