czy istnieją liczby całkowite wypisane w poniższym porządku
katnis: czy istnieją takie liczby całkowite a, b, c ,d, że liczby
a−b, b−c, c−d, d−a,
wpisane w podanym porządku, są kolejnymi liczbami całkowitymi? Uzasadnij
6 paź 22:08
Basia:
gdyby były kolejne to
b−c = a−b+1
c−d = b−c+1
d−a = c−d+1
2b = a+c+1
| | a+c+1 | |
2c = b+d+1 = |
| +d+1 /*2 |
| | 2 | |
4c = a+c+1+2d+2
3c = a+2d+3
2d = a+c+1
6d = 3a+a+2d+3+3
4d = 4a+6
| | 4a+6 | | 4a+4+2 | |
d = |
| = |
| = a+1+12 ∉C |
| | 4 | | 4 | |
sprzeczność, czyli nie istnieją
sprawdź rachunki, mogłam się pomylić
6 paź 22:34
lkj: Zadanie z tegorocznej Olimpiady Matematycznej Gimnazjalistów. Nieuczciwe wobec pozostałych
uczestników konkursu.
19 paź 12:16