...
Matura: W trójkącie równoramiennym ABC, AC=BC, punkt D jest spodkiem wysokości trójkąta
poprowadzonej z wierzchołka C, a punkt E jest środkiem boku BC i CD=DE. Udowodnij, że trójkąt
CDE jest równoboczny.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania ale ze względu na kąty
6 paź 22:04
Matura: ?
6 paź 22:15
Matura: pomoże ktoś?
6 paź 22:20
Vax: E jest środkiem przeciwprostokątnej w trójkącie prostokątnym BDC, czyli jest środkiem okręgu
opisanego na nim, czyli EC = ED = CD, więc istotnie trójkąt CDE jest równoboczny.
6 paź 22:25
Matura: tak tym sposobem rozwiązałam tylko mamy zrobić to dwoma sposobami
6 paź 22:29
Matura: i nie wiem jak to udowodnić ze względu na kąty
6 paź 22:29
Matura: chyba nie tylko ja nie wiem albo nikomu nie chce się pomóc
6 paź 22:40
Mila:

ΔCDB− Δprostokątny
DE− odcinek łączący wierzchołek tego Δ ze środkiem przeciwprostokątnej jest równy promieniowi
okręgu opisanego na Δ
DE=R − promień okręgu opisanego na ΔCDE
CD=DE z założenia CE=R
Wszystkie boki ΔCED są równe⇔ΔCDE jest trójkątem równobocznym.
II sposób
CD=R, przyprostokątna
CB=2R − przeciwprostokątna⇒
ΔCDB−Δ ekierkowy o katach 60,30,90⇔α=β=60⇒γ=60
III sposob
| | CD | | R | | 1 | |
cosα= |
| = |
| = |
| ⇔α=60o=β⇒γ=60 |
| | CB | | 2R | | 2 | |
6 paź 23:17