Funkcja liniowa
bezendu:

Proste k i l określone są równaniami y=2x−1 i y=0,5x+2. Prosta y=t przecina proste k i l
odpowiednio w punktach A i B (patrz rysunek)
a) Długość odcinka AB wyraź jako funkcję zmiennej t
b) Wyznacz wszystkie punkty A i B, aby długość odcinka AB była równa 3
b) Trzeba zastosować wzór odcinka |AB|=3 ?
a) nie mam pomysłu
6 paź 21:40
Trivial:
Najpierw zrób a) − dopiero potem b). Będzie prościej.
Czego nie rozumiesz w a)?
6 paź 21:45
bezendu:
Jak mam wyrazić ten odcinek AB (prosta przechodząca przez dwa punkty A i B)
6 paź 21:47
Trivial:
Pytają o długość − do tego nie potrzebna jest prosta. Z rysunku można odczytać, że
|AB| = |xA(t) − xB(t)|
Pozostało wyznaczyć xA(t), xB(t) (podstawić y = t i wyliczyć x).
6 paź 21:49
Basia:
punkty A i B mają rzędną = t czyli
t = 2x
a−1
t−1 = 2x
a
t = 0,5x
b+2
x
b = 2(t−2)
B(2t−4; t)
| | t−1 | |
AB = √(2t−4− |
| )2+(t−t)2 = |
| | 2 | |
| | 4t−8−t+1 | | 3t−7 | |
√ |
| )2 = | |
| | |
| | 2 | | 2 | |
6 paź 21:52
bezendu:
Trivial wyszedł mi wgl jakiś kosmos bo f(t)=|4,5−1,5t|
6 paź 21:53
Trivial:
Prosta która przechodzi przez punkty A,B to prosta o równaniu y = t. Problem jest następujący:
1) Dostajesz konkretne t np. t = 2.
2) Jak obliczyć xA i xB?
3) Długość |AB| = |xA − xB|
6 paź 21:53
Basia:
jaki kosmos ?
|3t−7|=6
3t−7=6 lub 3t−7 = −6
3t = 13 lub 3t = 1
t =
133 lub t=
13
6 paź 21:55
Trivial:
| | t+1 | | 1 | |
f(t) = | |
| − 2(t−2)| = |
| |9 − 3t| |
| | 2 | | 2 | |
masz dobry wynik.
6 paź 21:55
bezendu:
A=(2t−4;t)
B=(0,5t+0,5;t)
|AB|=...|4,5−1,5t|
6 paź 21:55
bezendu:
z b) już sobie poradziłem

Dziękuję
6 paź 21:56
Basia: B źle; zobacz wyżej; masz policzone
6 paź 21:56
Mila:
1) y=t
2) y=t
B=(2t−4,t)
| | 1 | | 1 | |
|AB|=|xB−xA|=|2t−4− |
| t− |
| | |
| | 2 | | 2 | |
Dokończysz?
6 paź 21:57
Trivial:
b) jest banalnie proste gdy już masz a)
| 1 | |
| |9 − 3t| = 3 ⇔ |3 − t| = 2 ⇔ 3−t = ±2 ⇔ t = 3±2. |
| 2 | |
t ∊ {1, 5}.
6 paź 21:58
bezendu:
Mila już zrobiłem

Ale przeanalizuję wszystkie odpowiedzi
b) A=(−2,1) B=(1,1) lub A=(6,5) B=(3,5) ?
6 paź 21:59
Trivial:
x
B = 2(t−2)
dla t = 1:
A = (1,1), B = (−2,1)
dla t = 5:
A = (3,5), B = (6,5).
6 paź 22:02
Mila:
Masz literówkę, czy błąd?
(3,5) , (6,5)
(1,1), (−2,1)
6 paź 22:05
bezendu:
Błąd
6 paź 22:06
Trivial:
6 paź 22:39
bezendu:
Trivial ?
6 paź 22:40
Trivial: Smucę się Twoim błędem.
6 paź 22:45
bezendu: Skoro się tak smucisz, to napisz za mnie maturę
6 paź 22:45
Trivial:
E tam matura. Matura i tak nie ma większego znaczenia.

Zamierzasz iść na studia?
6 paź 22:50
bezendu:
Tak.
6 paź 22:50
Trivial: Na co?
6 paź 22:51
bezendu:
Automatyka i robotyka. Ogólnie w szkole uczęszczam na mechatronikę więc pewnego rodzaju
kontynuacja
6 paź 22:52
Trivial: Co się po tym robi?
6 paź 22:57
bezendu:
Programowanie sterowników PLC, utrzymanie ruchu, projektowanie urządzeń i systemów
mechatronicznych i wiele innych ciekawych rzeczy
6 paź 22:59
Trivial: A czym są systemy mechatroniczne?
6 paź 23:01
6 paź 23:03
Trivial: Rozumiem, że matura w tym roku szkolnym?
6 paź 23:10
bezendu:
Tak i jeszcze egzamin zawodowy.
6 paź 23:11
Trivial: No to życzę szczęścia.
6 paź 23:14
bezendu:
Dzięki, zobaczymy co z tego wyjdzie
6 paź 23:14