| Ix−3I | ||
narysuj wykres funkcji f(x)= | proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania | |
| x+1 |
| x−3 | 3−x | |||
f(x)= | dla x≥3 ∧ f(x)= | dla x<3 | ||
| x+1 | x+1 |
| x−3 | ||
1) f(x)= | dla x≥3 | |
| x+1 |
| x+1−1−3 | ||
f(x)= | ||
| x+1 |
| −4 | ||
f(x)= | +1 | |
| x+1 |
| −4 | ||
Rysujesz wykres | i przesuwasz o wektor [−1,1], interesuje Cię część wykresu dla x≥3 | |
| x |
| 3−x | ||
f(x)= | dla x<3 | |
| x+1 |
| −x−1+4 | 4 | |||
f(x)= | = | −1 | ||
| x+1 | x+1 |
| 4 | ||
f(x)= | −1 niebieski wykres | |
| x+1 |