Janek191:
z.1
I Ω I = 6
2 = 36
A = { (1,3),(2,3),(3,3),(4,3),(5,3),(6,3),(1,6),(2,6),(3,6),(4,6),(5,6),(6,6) }
więc
I A I = 6*2 = 12
| | I A I | | 12 | | 1 | |
P( A) = |
| = |
| = |
| |
| | I Ω I | | 36 | | 3 | |
=========================
Janek191:
z.2
10 + 8 = 18
| | | | 18 ! | | 17*18 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 17*9 = 153 |
| | | 2* 16 ! | | 2 | |
a) A − " wylosowano 2 czarne kule"
| | | | 8 ! | | 7*8 | |
I A I = | = |
| = |
| = 7*4 = 28 |
| | | 2*6 ! | | 2 | |
================
b)
B − " wylosowano co najmniej jedną kulę białą "
czyli jedną białą lub dwie białe
| | | | | | | | 10 ! | | 9*10 | |
I B I = | * | + | = 10*8 + |
| = 80 + |
| = 125 |
| | | | | 2*8 ! | | 2 | |
więc
================