prawdopodobieństwo
mike: zad.1 Rzucamy trzykrotnie monetą. Zdarzenia A polega na wypadnięciu dwukrotnie reszki, a
zdarzenie B na wypadnięciu co najmniej dwóch orłów. Porównaj prawdopodobieństwa zdarzeń A i B.
zad. 2 Spośród 11 kobiet i 9 mężczyzn losowo wybieramy dwuosobową delegację. Sporządź drzewo
tego doświadczenia losowego i oblicz prawdopodobieństwo:
a) zdarzenia A, że w skład delegacji wchodzą dwie kobiety,
b) zdarzenia B, że w skład delegacji wejdzie co najmniej jeden mężczyzna.
6 paź 21:04
mike: Proszę o pomoc
6 paź 21:32
mike: POMOCY

!
7 paź 10:10
Janek191:
z.1
I Ω I = 2
3 = 8
A = { RRO,ROR,ORR}
B = { OOR,ORO,ROO,OOO}
I A I = 3 I B I = 4
| | 3 | | 4 | | 1 | |
P( A) = |
| < P( B) = |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 2 | |
=========================
7 paź 10:16
Janek191:
z.2
11 K + 9 M = 20 osób
Wybieramy losowo dwuosobowa delegację
| | | | 20 ! | | 19*20 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 19*10 = 190 |
| | | 2*18 ! | | 2 | |
Może być 190 delegacji.
a)
A − zdarzenie losowe: " w skład delegacji wchodzą dwie kobiety "
| | | | 11 ! | | 10*11 | |
I A I = | = |
| = |
| = 5*11 = 55 |
| | | 2* 9 ! | | 2 | |
===============
b)
B − zdarzenie losowe: " w skład delegacji wejdzie co najmniej jeden mężczyzna "
czyli jeden lub dwóch
| | | | | | | | 9 ! | | 8*9 | |
I B I = | * | + | = 11*9 + |
| = 99 + |
| = 99 + 36 = 135 |
| | | | | 2* 7 ! | | 2 | |
więc
==================
7 paź 10:26