FUNKCJE - PRZEKSZTAŁCENIA WYKRESU
seb: Narysuj wykres funkcji y = f(x), a następnie, wykonując odpowiednie przesunięcia, wykres
funkcji y = g(x)
f(x) = 2x , g(x) = 2(x −1) + 3
x|__I__I__I
y| | | |
Bardzo dawno nie robiłem tego typu zadań i zapomniałem jak się je robi, a potrzebuję tego
obecnie w szkole wieczorowej, jakby mógł ktoś pomóc i odświeżyć mi pamięć byłbym wdzięczny
Basia:

f(x) = 2x to funkcja liniowa; jej wykresem jest prosta
do narysowania prostej potrzebne nam są dwa punkty
podstawiam x = 0 ⇒ y=2*0 = 0 czyli mam punkt (0,0)
podstawiam x=1 ⇒ y=2*1 = 2 czyli mam punkt (1,2)
rysuję prostą (niebieska); to jest wykres f(x) = 2x
teraz przesuwam tę prostą o wektor [1;3] i mam wykres g(x) (czerwona)