Wzory Skróconego mnożenia przy wyprowadzaniu nierówności z mianownika
Akino: Wzory Skróconego mnożenia przy wyprowadzaniu nierówności z mianownika.
x
============
√a+b − √b
To jest ułamek jak by co.
6 paź 20:40
Eta:
" przy usuwaniu
niewymierności z mianownika"
| x | | √a+b+√b | | x(√a+b+√b) | | x(√a+b+√b) | |
| * |
| = |
| = |
| |
| √a+b−√b | | √a+b+√b | | a+b−b | | a | |
6 paź 20:44
Akino: okej dzięki

to tak mi wyszło. ale wolałem się upewnić.
6 paź 20:46
Eta:
6 paź 20:47
5-latek: jesli oznaczymy
√a+b przez c i
√b przez d to dostamiemy tak
| x | | c+d | | x(c+d) | |
| * |
| = |
| = podstawiaj i licz |
| c−d | | c+d | | c2−d2 | |
6 paź 20:48
bezendu:
Co się tak
Eta ślinisz ?
6 paź 20:49
5-latek: Pewnie zjadla dobra kolacje
6 paź 20:51
bezendu:
O tej porze to obiad
6 paź 20:51
Eta:
"jęzor za jęzor"

post
Akino 20:46
6 paź 20:52
Akino: pewnie tak

albo co innego robiła ;>
6 paź 20:55
6 paź 21:17