Funkcja Liniowa
Kinga. : Rozwiąż równanie metodą algebraiczną i graficzną:
1) 6 − l4 − xl = l2−3xl
Rozwiąż równanie metodą algebraiczną i graficzną:
1)lx+2l − l2x−7l + x = 1
Jakbym mogła prosić o dokładny zapis na rozwiązania z narysowaną osią czasu.
6 paź 20:23
6 paź 20:25
bezendu:
|x+2|−|2x−7|+x=1
10 (−∞,−2)
−x−2−(−2x+7)+x=1
−x−2+2x−7+x=1
2x=10
x=5∉(−∞,−2)
20 <−2;3,5)
x+2−(−2x+7)+x=1
x+2+2x−7+x=1
4x=6
x=1,5∊<−2;3,5)
30
<3,5;∞)
x+2−2x+7+x=1
9=1 sprzeczne
6 paź 20:31
Kinga. :

tak pomoże tylko chodzi o to, że ja mam to zrobić takim sposobem:
lx−1l + lx+3l = 4
I. dla x∊(−
∞;−3) v II. dla x∊<−3;1) v III. dla x∊<1;+
∞)
1−x + (−x−3) = 4 v 1−x + x+3 = 4 v x−1 + x+3 = 4
−2x = 6 v 4 = 4 v 2x = 2
x = −3 v x∊<−3;1) v x = 1
x nie∊(−
∞;−3)
Odp: x∊<−3;1>
tam na osi pierwszy punkt wynosi −3 a drugi 1
6 paź 20:43
Kinga. : jakbym mogła prosić o wyjaśnienie w ten sposób tamtych przykładów co wcześniej podałam
6 paź 20:43
bezendu:
Rozpisałem Ci krok po kroku przecież ? Czego konkretnie nie rozumiesz ?
6 paź 20:47
Kinga. : skąd tam się wzięło w 1. mi wyszło, że to powinno być x∊(−∞,−1)
6 paź 20:51
bezendu:
W pierwszym ? Pytasz o moje rozwiązanie ?
6 paź 20:52
Kinga. : tak
o twoje rozwiązanie
6 paź 20:55
bezendu:
Rozpatruje w przedziale (−∞,−2)
wyrażenia są ujemne, więc opuszczając moduł zmieniam znaki.
6 paź 20:57
bezendu:
Popatrz post
5−latek podał Ci link, tam Pan Jakub świetnie wytłumaczył krok po kroku
6 paź 21:00