...
PuRXUTM: co jest większe √2√3 czy √3√2
6 paź 20:20
PuRXUTM: można tak
√2√3 ?
√3√2 /*()
2
√23 ?
√32
2
3/2 ? 3
2
1+0,5 ? 3
2
√2 ? 3
√8 <
√9
6 paź 20:33
Trivial: A cóż to za herezje! Od kiedy to (xa)b = xab?
6 paź 20:34
nig: nie mozesz wziac do kwadratu w 2 linijce, muszą byc tego samego stopnia
6 paź 20:34
Saizou : ale podnosisz do kwadratu obustronnie czyli wykładniki być mnożył

i byś otrzymał
2
√3 3
√2
6 paź 20:35
Trivial: Pierwszy! ~
6 paź 20:35
PuRXUTM: a rzeczywiście, sory... pomoże ktoś ?
6 paź 20:36
nig: Saizu już ci podpowiedział.
6 paź 20:38
PuRXUTM: hmmm. no i dalej nie wiem jak to robić...
6 paź 20:42
Trivial:
| | 2√3 | | 2√3 | |
x2 = |
| = |
| = 2√3 − √2*log2(3) |
| | 3√2 | | 2√2*log2(3) | |
Jaki jest znak
√3 −
√2*log
2(3)?
Jeżeli
√3 −
√2*log
2(3) > 0 → x > 1 →
√2√3 >
√3√2
Jeżeli
√3 −
√2*log
2(3) = 0 → x = 1 →
√2√3 =
√3√2
Jeżeli
√3 −
√2*log
2(3) < 0 → x < 1 →
√2√3 <
√3√2
6 paź 20:47
PuRXUTM: no świetne to Trivial

tylko skąd ja mam wiedzieć ile to jest
√3−
√2*log
2 (3) bo
kalkulator chyba na studiach nie mogę używać ( tak mi się wydaje)
6 paź 21:01
Trivial:
Ale nikt nie każe używać kalkulatora!
Zauważ, że pomnożenie przez √3 + √2log2(3) nie zmieni znaku wyrażenia (dlaczego?). Zatem
(√3 − √2log2(3))(√3 + √2log2(3)) = 3 − 2log2(3)*log2(3) = 3 − log2(9)*log2(3)
< 3 − log2(8)log2(3) = 3 − 3log2(3) < 0.
6 paź 21:06
PuRXUTM: dzięki wielkie
6 paź 21:21
Vax: Wystarczy przecież tak (między ... cały czas ten sam zwrot nierówności mamy):
√2√3 ... √3√2 /2
⇔ 2√3 ... 3√2 /√3
⇔ 8 ... 3√6
Ale √6 > 2, więc 3√6 > 32 > 8, więc √2√3 < √3√2
6 paź 21:35
Trivial: Dużo szybciej. (:
6 paź 21:37
Mila:
√2√3 i √3√2 /√2
√2√6 i √32=3
√2√6 <√2√9=√23=2√2<3⇔√2√3 < √3√2
6 paź 21:43
PuRXUTM: dzięki wielkie
7 paź 11:50